ИЗЛОЖБА "ИМЕНИТИ ДОБРУДЖАНЦИ”

 Библиотека “Дора Габе” представя изложба на библиотечни документи по повод 115 г. от рождението на Христо П. Капитанов - добруджански поет, журналист и общественик /1903-1971/ и 120 г. от рождението на Яни Калиакренски - добруджански журналист и писател, обществен, културен и театрален деец, редактор /1898-1944/.
 В експозицията са намерили място документи от фонда на Сектор “Краезнание” - книги, вестници, списания, сборници, свързани с живота и делото на двамата видни добруджанци. Представени са книгите на Любен Бешков - “Добруджа  през вековете” и “Добруджанци в науката, изкуството и културата”, на Йордан Дачев - “Добруджа възпява себе си”, “Личности”, “Влогове” и много други.
 Изложени са авторските книги на Христо Капитанов “П. С. Черна - живот и творчество” (1936 г.) и “Стихосбирка”(1925 г.). В изложбата намира място и част от личната библиотека на Христо Капитанов, дарение от неговата сестра Божанка Тенева.
 В експозицията са представени и книгите на Яни Хаджиянев Калиакренски “Легенда за 40-те калиакренски девойки” (1936 г.), “Смехът на Добруджа” (1929 г.), “Суша” (1929 г.),  “Добруджанци” (1934 г.),  “Неизвестните” (1943 г.) и др. Може да бъде видяно и списание “Поле” (1927 г.), чийто редактор е Калиакренски.
 Христо Капитанов е виден поет, журналист и общественик. Автор на няколко стихосбирки и множество публикации на стихове и статии във всички вестници и списания, излизали в Добрич в началото на миналия век.
 Яни Хаджиянев - Калиакренски e добруджански журналист, писател, общественик, културен, театрален деец и редактор. Автор е на разкази, свързани с живота на добруджанци.
 Изложбата може да бъде разгледана до 19 януари 2018 г. във фоайето на Регионална библиотека “Дора Габе”.

Фирмен каталог

Ако искате да присъствате
в нашия фирмен каталог.

» запитване